LA PLATJA, ABANS DE L'ARRIBADA DE BAÑOS DE CASTELLDEFELS SA

No va ser fins als “feliços anys 20” del segle passat, quan els barcelonins es van fixar en les possibilitats terapèutiques i d’oci de les platges i van plantejar la possibilitat d’establir balnearis i llocs d’oci i esbarjo a les platges del Baix Llobregat.

Per tal d’instal·lar tots aquests establiments, es va començar a elaborar projectes d’urbanitzacions i de connexions amb la capital catalana, destacant la idea de l'ampliació ja al final dels anys 20 de la Gran Via de les Corts Catalanes fins a Castelldefels, que no es va portar a terme fins vint anys més tard, i que va ser coneguda com a l’Autovia de Castelldefels.

Aquests projectes d’urbanització i creació d’establiments al nostre poble van ser portats a terme per l’empresa Baños de Castelldefels S.A., del 1929, que va començar a obrir camins cap a la platja, i a construir el complex balneari. A més, obtingué una concessió per a urbanitzar tota la zona, i construir xalets i cases unifamiliars.


L’Arxiu Municipal de Castelldefels conserva documents on es pot veure la platja totalment verge al 1926 (veure imatge a dalt), amb dunes de més de 10 metres d’altura, i d’altres com un plànol de 1933 amb la incipient instal·lació de construccions de serveis i esbarjo de la gent de l’època (a baix).



Juanjo Vas Rafael
Arxiver de l’Arxiu Municipal de Castelldefels

Comentarios